Software Freedom Day

Algemeen
Software Freedom Day is een jaarlijks evenement waarbij vrije software en open source software centraal staan. Deze dag heeft als doel om mensen over de hele wereld te informeren over vrije en open source sofware (FOSS) van goede kwaliteit in het onderwijs, het zakenleven en bij de overheid. Groepen vrijwilligers van over de hele wereld organiseren elk jaar in hun buurt activiteiten om mensen te informeren over FOSS.

Software Freedom Day 2012
Dit jaar wordt de Software Freedom Day op woensdag 19 september 2012 voor de derde keer gehouden in het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) op het Science Park te Amterstam. Het CWI heeft verschillende prestaties op zijn naam staan, waaronder het registeren van de eerste Nederlandse domeinnaam (cwi.nl). De systeembeheerder van het CWI, Piet Beertema, legde ook een verbinding met het NSFnet (dit werd later het internet) tussen de Verenigde Staten en Nederland. Het CWI heeft een actieve rol in open internet standaarden zoals het W3C en heeft de programmeertaal Python ontwikkeld. Python is de taal waarin Google is gebouwd.

Programma Software Freedom Day
Op de Software Freedom Day vertellen sprekers uit de overheid, het zakenleven en het onderwijs over alle ins en outs van open source software, vrij software en gerelateerde onderwerpen. Er worden vele projecten georganiseerd op het gebied van open source software, open standaarden, open document formats, open content, open geodata, open hardware etc. De toegang is gratis, maar bezoekers dienen zich wel te registreren via e-mail (Bas@BasdeLange.com).

Geschiedenis van de Software Freedom Day
Het begon allemaal in 2003 tijdens een it-conferentie van de Verenigde Naties. Men wilde vrije software bekend maken bij een wereldwijd publiek in o.a. het onderwijs en het zakenleven. Het idee ontstond om een internationaal evenement te organiseren ter promotie van vrije en open source software, open content en gerelateerde onderwerpen. De Software Freedom Day was ontstaan!

Meer informatie 
Wanneer u een presentatie wilt houden op de Software Freedom Day of op een andere manier wilt participeren of gewoon meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Bas de Lange via e-mail (Bas@BasdeLange.com) of LinkedIn.

Bronnen:
cwi.nl
softwarefreedomday.eu

 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Software Freedom Day. All Rights Reserved.