Is de iPhone 5c een zeldzame vergissing van Apple?

Wie het nieuws de laatste maanden een beetje in de gaten heeft gehouden zal het niet zijn ontgaan dat Apple de iPhone 5s en 5c in oktober heeft uitgebracht. Zoals bij de lancering van alle Apple-producten werd aanvankelijk verwacht dat beide telefoons echte verkoophits zouden worden. Het is echter gebleken dat vooral de iPhone 5s zorgt voor goede verkoopcijfers, terwijl de iPhone 5c minder goed verkoopt als vooraf werd verwacht.

iPhone 5s 5c Usage Tracker (Fiksu)
Boven: iPhone 5s 5c Usage Tracker (via Fiksu)

Geen doelgroep

Heeft Apple met de iPhone 5c een strategische fout gemaakt en is er wel een markt voor een toestel dat het vooral moet hebben van vrolijke en felle kleurtjes en qua specificaties wat minder is dan het topmodel? Op basis van de verkoopcijfers is het eenvoudig om te zeggen dat de iPhone 5c eigenlijk overbodig lijkt en maar een beperkt succes is. Toch is dat niet het hele verhaal.

Wanneer we namelijk met wat meer detail naar de cijfers kijken, dan valt op dat er wel duidelijk een doelgroep is voor de iPhone 5c. De telefoon blijkt vooral bij vrouwen erg populair en bovendien begeeft een groot deel van deze vrouwen zich op het internet met de telefoon. Mannen kiezen meestal voor de 5s, maar zij gebruiken deze telefoon minder vaak voor online diensten als Facebook.

5c-case-color

Mobiel internet overschat?

Kunnen we dan concluderen dat Apple het aantal internet hipsters heeft overschat en de verkopen daardoor achterblijven? Het zou misschien een verklaring kunnen zijn, maar we moeten niet vergeten dat het gebruik van internet op de smartphone steeds intensiever wordt. Dat blijkt ook wel uit investeringen die mobiele providers als Vodafone (willen) maken in hun mobiele netwerken. Vorige maand lieten we nog weten dat de Britse mobiele provider ook haar eigen messenger-app naar de Nederlandse markt te brengen, wat de veranderende focus van mobiel bellen naar data wel heel erg sterk beklemtoond. De iPhone 5s en 5c worden op de site van Vodafone ook benadrukt met data-gerichte abonnementen.

Het is ook zeer aannemelijk dat het aantal mobiele internetters nog altijd sterk door zal groeien en dat Apple zich ook tot haar nieuwe doelgroep zal wenden bij de verdere ontwikkeling en uitbreiding van haar productportfolio. De iPhone 5c lijkt een goed toestel om de wateren te testen en die op basis van de huidige verkoopcijfers zeker niet als een mislukking mag worden beschouwd. Het echte grote succes is er nog niet, maar dat zal wellicht in de toekomst, eventueel voor de opvolger van de iPhone 5c, nog komen.

 

Tags: , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Software Freedom Day. All Rights Reserved.