De opkomst van videogames

Iedereen heeft ze wel eens in z’n leven gespeeld: videogames. Of het nu op de pc, een spelcomputer, uw handheld of zelfs de telefoon is. De markt van de videogames bedraagt wereldwijd een gigantische omzet van zo’n 100 miljard dollar. Alleen al in Nederland zijn zo’n 6,8 miljoen videogames verkocht, welke optellen tot een waarde van 186 miljoen euro.

Eén van de eerste videogames die op de markt kwam was het welbekende Pong (1972). Het spel was losjes gebaseerd op tennis. Een veld met aan beide kanten een ‘uitlijn’, een ‘racket’ en tussen beiden een bal. De bedoeling van het spel was, door middel van het terugkaatsen van de bal, deze over de uitlijn van de tegenstander te krijgen. Het spel kon zowel in multiplayer als in single player variant gespeeld worden.

PongEnkele jaren later kwam er, mede door het succes van Pong, een nieuwe generatie videogames en spelcomputers op de markt. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn de systemen: Video Computer System (VCS), Intellivision en ColecoVision. De spellen die hierop gepubliceerd werden waren van extreem lage 8-bit kwaliteit. Denk hierbij aan Space Invaders, een spel waarbij je een klein ruimteschip bestuurd en ruimtewezens neer moet schieten.
Naarmate de markt van videogames steeds harder ging groeien, werden de games van steeds betere kwaliteit. Daarnaast kwamen er ook vele nieuwe genres op de markt. Een immens populair genre, zijn de strategy games als Command & Conquer en Red Alert. Echter heeft geen enkel strategy game ooit zo’n succes gekend als Age of Empires. Bij dit spel ben je de leider van een volk. Je zal dit volk moeten sturen in het verzamelen van bouwmaterialen, voedingsmiddelen en geld. Met deze middelen was het mogelijk huizen te bouwen, legers aan te leggen en je civilisatie door een revolutie te helpen. Het uiteindelijke doel van het spel was het overwinnen en vernietigen van de overige civilisaties op de kaart.

Er zijn tegenwoordig zeer veel videogames. Overal waar u kijkt zal u iemand een videogame zien spelen. De tegenwoordige spelcomputers zijn ware krachtpatsers op het gebied van videogames en andere media. Wat voor een ontwikkelingen de toekomst zal bieden is simpelweg niet te bevatten. En met de ontwikkelingen op het gebied van 3D, zal het niet lang meer duren voordat wij daadwerkelijk in de videogames leven.

Bronnen:

Gamen is goed
Newgamers.nl

 

Tags:

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Software Freedom Day. All Rights Reserved.