Een stukje geschiedenis van de pc

De pc is nu niet meer weg te denken uit de maatschappij, terwijl het eerste exemplaar pas zo’n 30 jaar geleden uitkwam, om precies te zijn op 12 augustus 1981. De eerste pc is niet te vergelijken met de pc’s van tegenwoordig. Het was een grijs ding zonder kleurenscherm. Het beeldscherm was zwart met felgroene letters en cijfers. Cd’s werden nog niet gebruikt, diskettes wel. Hoe is de pc nu eigenlijk ontstaan?

De pc is uitgevonden in Amerika. Voor het jaar 1981 bestonden er ook al computers, maar die waren niet praktisch en konden mensen niet mee naar huis nemen. Er ontstond dus behoefte aan een compactere computer, een personal computer. Deze computer moest niet al te duur zijn, zodat mensen hem bij hun thuis zouden kunnen neerzetten. Het bedrijf IBM dat de eerste pc ontwikkelde, kon zich niet veroorloven zelf alle onderdelen voor de computer te ontwikkelen en maakte daarom gebruik van bestaande onderdelen. De microprocessor was afkomstig van Intel en de software van Microsoft.

IBM maakte geen geheim van de samenstelling van de nieuwe pc. Die werden juist doelbewust bekend gemaakt om het mogelijk te maken allerlei randapparatuur op de markt te brengen die feilloos op de pc van IBM konden worden aangesloten.

Verder koos IBM ervoor om de pc via de detailhandel te gaan verkopen. Op 31 januari 1981, nog geen jaar nadat de pc op de markt was gebracht, waren er al 250.000 stuks verkocht. De pc was duidelijk een succes en in 1982 werd de pc door Time Magazine uitgeroepen tot ‘Machine of the year’. In 2005 verkocht het bedrijf IBM zijn pc-divisie aan Lenovo.

Het aantal computermerken is sterk toegenomen sinds de eerste pc. Wie tegenwoordig een pc wil kopen, heeft de keuze uit een vele merken en modellen. De zwart met groene pc is voorgoed verleden tijd.

Bron:nu.nl/gadgets

 

Tags: , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Software Freedom Day. All Rights Reserved.