Software voor op het werk

Open source software kan voor vele toepassingen gebruikt worden binnen een bedrijf. Hieronder staan voorbeelden van populaire toepassingen.

Customer Relationship Management
Bij CRM staat het contact met de klant centraal. Elke klant wordt benaderd als individu en er wordt geluisterd naar zijn wensen. Voorbeelden van software voor CRM: Covide, Hipergate, Sugar Suite en XRMS. De software biedt o.a. webmail en internettelefonie.

Enterprise Resource Planning
Met ERP-systemen kunt u de administratieve zaken van uw bedrijf beheren. Deze zaken kunnen variëren van voorraadbeheer tot projectplanning, afhankelijk van het soort bedrijf. Populaire ERP-systemen zijn: Compiere, webERP accounting, Project/Open en ERP5.

Webshops
Er bestaat ook open source software voor het maken van een eigen webshop. Als u producten wilt verkopen via internet zijn OsCommerce en php-MultiShop goede en betrouwbare programma’s.

Content Management Systeem
Met een CMS kunt u eenvoudig documenten en gegevens op het internet zetten. U kunt hiervoor het beste XOOPS of Exponent gebruiken.

Groupware en projectmanagement
Groupware en projectmanagement zijn bestemd voor samenwerking. Zo zijn er softwarepaketten voor gezamenlijke brainstormsessies, e-mailsystemen en gezamenlijke kalenders. Ook hiervoor is Covide heel geschikt, evenals eGroupWare en Tutos.

Kantoorsoftware
Er is een groot aanbod aan kantoorsoftware. Zo bestaan er programma’s voor mindmapping (o.a. FreeMind), voor tekstverwerking (bijv. Abiword) en voor het maken van Pdf-documenten (PDF-Creator). De mogelijkheden zijn eindeloos.

Databases
Wat een database is, behoeft geen uitleg. Populaire programma’s voor databases zijn: Firebird, MaxDB en MySQL. De programma’s zijn helaas niet allemaal gratis.

Infrastructuur
Er bestaan ook programma’s voor IT-infrastructuren. Nagios is hier een goed voorbeeld van. Het programma is een modulair pakket voor de monitoring van IT-infrastructuren, zoals hosts services en netwerken.

Hula 
Hula is een nieuw programma, gemaakt door netwerkbedrijf Novell. Hula is bedoeld voor e-mailgebruik en agendabeheer en is vergelijkbaar met MS Exchange.

Open source webdesign
Met de open source webdesign heeft u de keuze uit meer dan 1000 templates voor het ontwerpen van webpagina’s.

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er vele open source toepassingen voor op het werk. Wanneer u meer informatie wilt over dit onderwerp kunt u kijken op mkbservicedesk.nl. Hierop staan ook demo’s van open source software.

 

Tags: , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Software Freedom Day. All Rights Reserved.